Tuesday, January 31, 2012

Perkara Sunat Wudhu

Assalamualaikum

Ehem. Kita tau kan ape tu rukun2 wudhu? 
Haa sape taktau cepat2 gi blaja heheh.

Niat
Basuh muka
Basuh tangan sampai siku
Basuh sebahagian kepala
Basuh kaki sampai buku lali
Tertib

Amboi. Cakap macam wudhu dia tu dah perfect dah? Mane deee. Yela, sume orang da tau kot perkara wajib wudhu. Tapi ade orang lupe benda2 sunat. Kan? Walopon nampak kecil, tapi diorang ni la dapat cover balik salah2 kita dalam semayang. Haaa ni ade info sket.


Kadang2 ade orang nak cepat kan. Rushing amek wudhu sampai terlepas benda2 sunat. Ade yang cakap, ala takat lepas syarat ok la tu. Ye keee? Jom la cari pahala lebih.

Sunat2 berwudhu
Baca bismillah
Basuh tangan sampai pergelangan
Berkumur
Masukkan air dalam hidung
Basuh kedua telinga
Dahulukan anggota kanan dari kiri
Basuh anggota 3 kali

Kalau nak detail explanation pasal sunat2 dalam berwudhu, cekidaut video UAI ni. Siap dengan cara2 lagi.


Aku admit aku pon kadang2 je buat benda2 sunat ni, kadang2 tak. Nak cepat punye pasal (nak cepat pegi mane pon tatau hahahha). Lepas tau pasal benefit2 sunat wudhu ni, insyaAllah lepas ni aku repair mane2 yang patut heheh. Banyak lagi info korang bole dapat kat sini. Follow cepat! :p

Pastu setahu aku, orang cakap kalau lap muka lepas berwudhu, hukumnya makruh. Sebab wudhu tu umpama dosa2 (kecil) yang mengalir jatuh. Tapi pendapat lain plak cakap, kita still dapat pahala berwudhu; dengan alasan kita lap muka sebab 

::> tanak basahkan telekung (kat bahagian muka)
::> tanak basahkan sejadah (kat bahagian dahi dengan kaki)

Alasan nya? Takut telekung/sejadah tu bau hapak kan. Unless kalau kita keringkan bawah kipas ke ape ke. Tapi camne kalau kita guna telekung kat public surau (kat mall ke mane2 la)? Takkan nak biar orang lepas kita tu pakai telekung yang basah kat muka/bau tak best kan hehehe. Sejadah pon same la. 

So moral of the story? Bawak la telekung sendiri kalau nak kuar umah kekekekkekee :p

Ma, cepatla. Bile bole semayang ni? :p
p/s: mintak maap kalo ade info mane2 yang salah

THANKS FOR READING! :)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment